Weekspreuk week 23, van 8 tot 14 september

weekspreuk week 23

Dit is het teken dat het tijd is voor een overgang

Als de mist ’s ochtends over de velden hangt en de eerste zonnestralen verwateren door die bijna ondoordringbare wolken, is het duidelijk dat de zomer nu echt ten einde komt.

Als later op zo’n dag de zon nog op bijna zomerkracht haar warmte laat voelen, weten we dat we er ten volle van moeten profiteren, omdat de herfst er nu snel aan komt.

De natuur kan ons wijze lessen leren

Leven met het ritme van het jaar als leidraad is verrijkend. Het geeft je nieuwe inzichten en reikt je daardoor nieuwe ideeën en inspiratie aan, die op hun beurt tot nieuwe kansen leiden. Dat jaarritme is het best te zien en mee te beleven in en aan de natuur en haar seizoenen.

Door het jaarritme te doorvoelen, ga je je verbonden voelen met de natuur. Dat helpt je te beseffen dat je onderdeel bent van een groter geheel. Jouw leven is een weliswaar klein maar tegelijk ook onmisbaar radertje in alles wat er op aarde gebeurt.

De mens als creërend wezen

Wat ons mensen tot mens maakt, is de mogelijkheid om te creëren. Doen we dat niet, of onvoldoende, dan benutten we ons potentieel niet en geeft het leven ons geen echte vervulling.

Wanneer je gaat samenleven met het ritme van de natuur, dan biedt dat op wonderlijke wijze bedding aan die creatiekracht.

Een worden met de natuur biedt groeikansen

Het opzoeken van de natuur door het maken van bijvoorbeeld een bos- of strandwandeling is heel helend en brengt je terug bij jezelf als je daar even vandaan geraakt was. Het werken met de weekspreuken is zelfs nog krachtiger. Het bouwt verder waar de helende werking van de wandeling stopt. Het helpt je namelijk innerlijk te groeien op een manier die maakt dat je als creator tot grotere ontwikkeling kunt komen dan je eerder voor mogelijk hield.

wanneer je verbinding met de natuur sterk is, dan zorgt dat er bovendien voor dat je je onderdeel voelt van de schepping als geheel. Daardoor kan er zich een oervertrouwen ontwikkelen. Een vertrouwen dat je helpt om te gaan met de uitdagingen die je op je levenspad tegenkomt. Een vertrouwen dat bovendien maakt dat je je eigen unieke pad in het leven durft te lopen. Hoe anders het ook is dan alle andere.

De spreuk van week 23

De herfstmist tempert
de ontdekkingsdrang der zinnen.
Het held’re zomerlicht vermengt
zich met de grauwe nevel.
Zo schouw ik in de wijdte
van d’ontluikende winterslaap
en weet: de zomer schonk zich
aan mij in overgave

© Inge Schuurmans