Als kameleon over straat? Of liever als jezelf?

Meermaals per jaar komt er van elk modehuis een nieuwe collectie uit. En die collecties hebben weer invloed op wat er voor de “gewone mens” in de winkel komt te hangen. Dit afwisselen van collecties gaat jaar in jaar uit door en heeft tot gevolg dat er een enorme overvloed is aan kleding die niet gedragen wordt, een enorme berg kleding die weggegooid wordt zonder dat het versleten is en dat allemaal terwijl de kledingindustrie in de top 3 staat van meest vervuilende industrieën ter wereld.

Dat mensen mooie kleding willen dragen, dat begrijp ik wel. Maar dat ze daarmee elk jaar een volledig nieuwe garderobe aanschaffen lijkt me een teken dat er ergens iets niet helemaal goed gaat. Want waarom zou je de behoefte hebben om zo vaak nieuwe kleding te kopen? Is dat omdat je de behoefte hebt om mee te doen met dat wat anderen doen? Wil je als een kameleon opgaan in je omgeving? Of komt het omdat al die kleren net niet passen bij wie je bent?

Hoe zou het zijn om op zoek te gaan naar de kleding die perfect past bij wie je bent? Kleding die zo mooi is dat je er geen afstand van wilt doen? Kleding die zo lekker zit dat je er niet over denkt om het weg te doen voordat het versleten is? Zou dat ervoor zorgen dat de behoefte om voortijdig van garderobe te wisselen weg valt?

Wat denk jij?